Woensdag 11 april 2018 (iCal)


RIKILT en FrieslandCampina, Wageningen

Excursie voor leden
13.00 - 18.30 uur

 

RIKILT - Voedselveiligheid in Nederland

 

In Nederland zijn de voedselproducenten zelf verantwoordelijk voor het produceren van veilig en betrouwbaar voedsel. De Nederlandse overheid ziet erop toe dat zij de regels hiervoor naleven. RIKILT (onderdeel van Wageningen UR) heeft daarin met haar ruim 200 medewerkers een belangrijke rol. RIKILT doet onafhankelijk onderzoek naar de veiligheid en de betrouwbaarheid van voedsel. RIKILT is gespecialiseerd in het meten van stoffen, het onderzoeken wat deze stoffen doen, het aantonen van voedselfraude en het doen van forensisch onderzoek.

 

Een groot deel van het werk wordt uitgevoerd voor het ministerie van Economische Zaken (EZ) en de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). RIKILT voert in opdracht van de overheid wettelijke onderzoekstaken uit. RIKILT adviseert bij voedselcalamiteiten en voert desgewenst analyses uit. Tijdens crisissituaties zijn de medewerkers 24 uur per dag en 7 dagen per week voor EZ en de NVWA bereikbaar.
RIKILT werkt ook voor private partijen. In verband met de wettelijke taken voor de overheid, gebeurt dit onder strenge voorwaarden. Zo heeft RIKILT een meldingsprotocol d.w.z. een meldingsplicht als er stoffen boven de gestelde norm gevonden worden.

 

Tijdens de excursie verzorgt directeur RIKILT Robert van Gorcom een inleiding over het werk van RIKILT. Daarna volgt een rondleiding langs een aantal specifieke laboratoria.

 

www.wur/nl/nl/ExpertisesDienstverlening/Onderzoeksinstituten/RIKILT

 

RIKILT FRIESLANDCAMPINA - Innovatie van gezonde, voedzame, verantwoorde en lekkere voeding

 

FrieslandCampina produceert en verkoopt consumentenproducten zoals diverse soorten zuiveldrank, kindervoeding, kaas en desserts in een groot aantal Europese landen, in Azië en in Afrika. Daarnaast worden vanuit Nederland wereldwijd zuivelproducten geëxporteerd. Ook worden producten geleverd aan professionele afnemers van bakkerijen en horecabedrijven in West-Europa. FrieslandCampina verkoopt wereldwijd ingrediënten en halffabricaten voor producenten van kindervoeding, de voedingsmiddelenindustrie en de farmaceutische sector.
FrieslandCampina heeft vestigingen in 33 landen en bijna 22.000 medewerkers.

 

FrieslandCampina heeft zijn expertise op het gebied van innovatie en research & development samengebracht in het Innovation Centre in Wageningen. Het Innovation Centre met onderzoeksfaciliteiten, laboratoria, pilot plant en kantoren telt circa 400 R&Dmedewerkers. In het Experience Centre, de innovatiekeuken en proefbakkerij kunnen bezoekers en medewerkers van FrieslandCampina van over de gehele wereld in een inspirerende omgeving producten proeven, ruiken en voelen.

 

Na een inleiding over FrieslandCampina volgt een rondleiding door het bijzondere gebouw en wordt een kijkje gegeven in de verschillende activiteiten.

 

www.frieslandcampina.com/nl