Dinsdag 8 januari 2019 (iCal)


Kunnen wij zelf een levende cel in elkaar zetten?


Bert Poolman
Universiteit Groningen, Biochemie, Groningen Biomolecular Sciences and Biotechnology Instituut & Centrum voor Synthetische Biologie

 

Levende cellen worden gekenmerkt door complexe, dynamische reactienetwerken van enzymen en nucleïnezuren, die onderandere synthese van eiwitten en groei en deling van de cel mogelijk maken.


De levende cel functioneert doordat energie en stoffen continu worden aangedragen en reacties ver van evenwicht plaatsvinden.


Voor een bacterie zoals Escherichia coli is de samenstelling van de cel grotendeels in kaart gebracht. Het aantal componenten is te vergelijken met de 6 miljoen onderdelen waaruit een Boeing 747 is opgebouwd.


Het ontbreekt ons echter aan een blauwdruk om een cel vanuit de afzonderlijke biomoleculen op te bouwen.
In feite ontbreekt het ons aan voldoende kennis en inzicht hoe leven werkelijk functioneert.
De bundeling van krachten van biologen,chemici, informatici en fysici, levert nieuwe mogelijkheden waarmee het bouwen vaneen cel binnen bereik komt.


Het ontwerpen en ‘bottom up’ bouwen van nieuwe op cel-gelijkende systemen is een enorme wetenschappelijke uitdaging en heeft ongekende toepassingsmogelijkheden.


In de lezing zal ik een overzicht geven van de stand van zaken in de synthetische biologie.
Wat zijn de belangrijke vragen? Waarom wil men cellen bouwen of verbouwen?
Hoe pakt men dit aan? Kan men het ontwerpen en construeren van een cel vergelijken met dat van een apparaat?
Wat hebben we er aan? De ontwikkelingen in de synthetische biologie zullen geïllustreerd worden aan de hand van voorbeelden van recent onderzoek.

 Bert Poolman deed zijn master (1984) in moleculaire biologie en biochemie aan de universiteit van Bern, Zwitserland en aan de universiteit van Groningen.
Zijn PhD degree in de microbiologie behaalde hij in 1987, eveneens aan de Universiteit van Groningen.


Bert Poolman heeft daarna onder meer gewerkt bij Genencor Inc. in San Fransisco (USA) en bij Transgene in Strasbourg (Frankrijk).
In 1995 werd Bert Poolman associate professor in de microbiologie vervolgens in 1999 hoogleraar in de biochemie aan de Universiteit van Groningen.
In 2003 was Bert Poolman visiting professor in het California Institute of Technology (Pasadena, USA).


In 2008 werd hij tevens programmadirecteur van het Centrum voor Synthetische Biologie in Groningen.
Sinds 2014 is hij wetenschappelijk directeur van het Instituut voor Biomoleculair Sciences and Biotechnology in Groningen.Email: b.poolman@rug.nl