Dinsdag 5 maart 2019 (iCal)


Van sleutelbeen tot verstandskies, veranderingen in de forensische antropologie van de Tweede Wereldoorlog tot nu


Raphaël Panhuysen
ANTHRO.NL, Amersfoort

 

In de forensische antropologie worden fysisch antropologische methoden toegepast in de context van juridisch onderzoek. Dit varieert van het bepalen van de leeftijd van levende personen tot de identificatie van overleden individuen. In dit onderzoek gaat het om biologische kenmerken zoals geslacht, leeftijd bij overlijden, lengte en indicatoren voor gezondheid, lichamelijke activiteit en verwantschap.

 

In de afgelopen decennia heeft het onderzoek van menselijke overblijfselen in de archeologie en de forensische praktijk zich sterk ontwikkeld. Sinds de Tweede Wereldoorlog is het belang van het forensisch antropologisch onderzoek na afloop van gewapende conflicten toegenomen. Forensisch archeologisch en forensisch antropologisch onderzoek worden in toenemende mate ingezet om bewijsmateriaal te verzamelen voor het strafrechtelijk onderzoek van misdaden tegen de menselijkheid.

 

In de presentatie wordt een overzicht gegeven van veel gebruikte fysisch antropologische methoden. Met behulp van deze methoden is het mogelijk verschillende biologische kenmerken te beschrijven en uitspraken te doen over geslacht, leeftijd, lengte, verwantschap, ziekten en soms de doodsoorzaak.

 

Aan de hand van onderzoeken in Kroatië en Kosovo wordt besproken in hoeverre daders van oorlogsmisdaden inspeelden op de ontwikkelingen in het forensisch antropologisch onderzoek.

 

Tevens zal getoond worden hoe nieuwe methoden en technieken in het forensisch onderzoek van menselijke overblijfselen ons in staat stellen in deze gevallen een bijdrage te leveren aan het vaststellen van de identiteit en de doodsoorzaak.


 Raphaël Panhuysen studeerde geschiedenis, archeologie en fysische antropologie aan de universiteiten van Leiden en Münster. Na zijn afstuderen was hij werkzaam als archeoloog bij de Gemeente Maastricht. In het Academisch Ziekenhuis Maastricht onderzocht hij het menselijk skeletmateriaal van twee vroegmiddeleeuwse grafvelden. Op dit onderzoek promoveerde hij in 2005. Tevens was hij verbonden aan het Leids Universitair Medisch Centrum, en de Universiteiten van Leiden en Amsterdam.

 

In 1995 maakte Raphaël Panhuysen deel uit van een team van Physicians for Human Rights dat onderzoek deed naar menselijke resten uit het massagraf van Ovcara (KroatiŽ). In 1999 was hij teamlid van het Britse forensisch team in Kosovo.

 

Momenteel werkt Raphaël Panhuysen als fysisch antropologisch specialist onderzoeken van graven, begraafplaatsen en menselijke skeletresten. Voorbeelden daarvan zijn de onderzoekingen van graven en skeletten uit diverse begraafplaatsen in Maastricht, Wijk bij Duurstede en Oldenzaal.
Email: raphael.panhuysen@gmail.com