Dinsdag 4 februari 2020 (iCal)


CRISPR-Cas – van biologie tot toepassing


John van der Oost
Wageningen University & Research, Laboratorium voor Microbiologie

 

Tien jaar geleden onthulden grote ontdekkingen op het niveau van vergelijkende genoomanalyse, moleculaire microbiologie en biochemie dat CRISPRCas een erfelijk adaptief immuunsysteem is van bacteriën en archaea, gebaseerd op een RNA-afhankelijke DNA-interferentie.

 

Deze belangrijke vondsten hebben een revolutie teweeggebracht. Zo is ontdekt dat er een natuurlijke diversiteit is van CRISPR-Cas-klassen en –typen. Ook is veel onderzoek gedaan aan de karakterisering van structuurfunctie relaties van CRISPR-geassocieerde eiwitten en zogenaamde “RNA-gidsen”.
In de lezing zal dieper ingegaan worden op deze vondsten en ontdekkingen.


CRISPR-Cas heeft ook geleid tot de ontwikkeling van een reeks toepassingen in de biotechnologie en medicijnen. In de lezing worden enkele voorbeelden hiervan besproken.


Inmiddels is duidelijk dat er meerdere klassen CRISPR-Cas systemen zijn. We kennen ondermeer een (Cascade-achtig) klasse-1 complex en een simpeler klasse2 (Cas9 / Cas12) complex.


Naast het vergelijken van de complexen, zullen kenmerken worden besproken die relevant zijn voor toepassingen

 


 

John van der Oost is gepromoveerd aan de Vrije Universiteit Amsterdam (1989).
Na postdocs in Helsinki en Heidelberg (EMBO-fellowship) keerde hij in 1992 terug naar Amsterdam met een KNAWfellowship.
Sinds 1995 is John van der Oost leider van de Bacterial Genetics groep in het Laboratorium voor Microbiologie van Wageningen Universiteit.


In 2005 werd John van der Oost benoemd tot hoogleraar. In 2013 werd hij verkozen tot EMBO-lid en in 2017 tot lid van de Koninklijke Nederlandse Academie voor Wetenschappen (KNAW).


Het laatste decennium heeft John van der Oost een succesvolle onderzoekslijn opgezet voor bacteriële antivirale verdedigingssystemen (CRISPR-Cas en Argonaute) met behulp van verschillende NWO-subsidies (Vici, TOP, Gravitation).


John van der Oost is auteur van vele wetenschappelijke artikelen en heeft 25 octrooien op zijn naam staan. In 2018 ontving hij de Spinozapremie.
Email: john.vanderoost@wur.nl