Dinsdag 3 maart 2020 (iCal)


Hoe bouw je Cognitive Robots?


Pieter Jonker
Universiteit Delft, Robotica Instituut

 

Hoe bouw je robots? Functionele of sociale? Voor welke applicatie en welke doelgroep? En hoe bouw je functionaliteit, cognitie en intelligentie in?


Een bekend voorbeeld zijn de autonome voertuigen zoals de WEpods van de provincie Gelderland: de autonome voertuigen die op de WUR-campus en in Ede reden. De opvolger van de WEpods, de autonome IAT-Mission bus, gaat binnenkort test rijden tussen Aken en Vaals.

Andere voorbeelden zijn robots in de ouderenzorg zoals de robotrollator LEA, en robots in de beveiliging.


De sensoren van een robot nemen jouw omgeving waar.
Door het fuseren van data van verschillende sensoren zijn die waarnemingen beter te vertrouwen en kunnen robuuste percepties opgebouwd worden van de wereld om je heen, waar jij staat in die wereld en de positie van anderen.


Voor het bouwen van robots is kennis en inzicht over cognitie en intelligentie van groot belang.
Cognitie is begrijpen wat er in de wereld om je heen speelt gebaseerd op percepties en onbewuste en bewuste herinneringen.
Intelligentie is de kunst van het succesvol voorspellen van waar het in de wereld om je heen naar toe gaat en welk effect jouw eigen acties en de acties van de anderen om je heen op die wereld zullen hebben.


En dan een slimme beslissing nemen wat te gaan doen. En dat allemaal in een robot?

In de lezing wordt uitgebreid ingegaan op het bouwen van robots en de vorderingen daarmee.

 


 

Pieter Jonker is emeritus (september 2017) hoogleraar Cognitieve Robotica bij het Robotica Instituut van de Technische Universiteit Delft. Hij coördineerde vele multidisciplinaire projecten op het gebied van robotica en real-time / parallelle computers voor robot vision.

 

Pieter Jonker was tot maart 2018 co-CEO en is nu wetenschappelijk adviseur van de start-up RobotRobotsCompany.com. Dit bedrijf werkt aan robotoplossingen voor de ouderenzorg, en aan beveiligingsrobots.


Pieter Jonker is ook CEO van de start-up QdepQ.com, een bedrijf voor het automatisch omzetten van foto’s, video’s en speelfilms naar 3D.


Pieter Jonkers speciale interesse ligt in het uitpluizen hoe de menselijke visuele en bewegingssystemen samenwerken, en hoe die systemen gemodelleerd kunnen worden voor toepassingen in de robotica.Email: p.p.jonker@tudelft.nl